You are currently viewing 4 Sebab Sales Page Tak Convert

4 Sebab Sales Page Tak Convert

Nak dapatkan orang ke sales page anda pada mulanya boleh menjadi satu cabaran. Tetapi mendapatkan mereka ke sana hanya separuh cabaran. Mereka perlu belajar lebih lanjut mengenai tawaran anda, dan kemudian mengikut tindakan panggilan anda.

Sales page atau landing page adalah satu website yang mempunyai satu matlamat.

Dengan matlamat tu anda boleh menjual kursus dalam talian, dapatkan orang dalam senarai emel, atau menjual produk. Lebih baik mereka membeli sementara mereka berada di page kerana mereka mungkin tak ingat untuk kembali, walaupun mereka benar-benar menyukai tawaran anda.

Anda perlu mengubah mereka dengan secepat dan seberkesan mungkin. Setelah mereka meninggalkan, mungkin anda tidak akan melihat mereka lagi.

Dalam setiap industri, kadar penukaran purata bagi sales page adalah 2.5%. Ini bermakna, jika 100 orang melawat page anda, 2-3 orang membuat pembelian atau mendaftar tawaran anda.

Jika 1,000 orang melawat sales page anda, anda akan mendapatkan purata 25 pendaftaran.

Tentulah, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi itu. Ia bergantung pada dari mana orang-orang itu datang, tahap kesedaran mereka, apa yang anda minta mereka lakukan, dan kualiti sales page anda.

Penggunaan kata-kata, atau salinan, pada page tujahan anda adalah perkara paling penting.

Elemen lain seperti video dan grafik penting, tetapi kebanyakan orang akan membaca perkataan pada halaman sebelum apa-apa yang lain.

Anda perlu memastikan sales page berada dalam keadaan baik.

Jika anda dapat meningkatkan kadar penukaran anda, anda juga akan meningkatkan ROI pemasaran anda. Anda mungkin sedang mengeluarkan beberapa wang untuk mendapatkan orang ke sales page anda, jadi anda mahu melakukan apa sahaja yang boleh untuk mengubah mereka setelah mereka berada di sana.

 

Bahagian utama anda tidak jelas

Bahagian utama web anda ialah perkara pertama yang dilihat orang di website anda.

Sama ada anda suka atau tidak, orang menilai buku berdasarkan kulit mereka. Dan mereka akan menilai website anda berdasarkan bahagian utama anda. Pandangan pertama mereka boleh memecahkan conversion rate.

Ramai orang boleh tiba di page anda dan keluar serta-merta, atau mereka akan menyukainya dan terus scroll.

Jika pelawat anda tidak tahu apa yang anda lakukan atau siapa yang anda layan serta-merta, anda boleh kehilangan kepercayaan mereka, ianya tidak baik kalau anda membiarkan mereka untuk tidak berminat dengan tawaran anda.

Apa yang perlu ada dalam bahagian utama anda?

  • Siapa yang awak tolong
  • Apa yang anda tawarkan
  • Mengapa mereka harus mempercayai anda
  • Apa yang patut mereka lakukan seterusnya

 

Anda bercakap dengan terlalu ramai orang

Apabila anda bercakap dengan semua orang, anda sepatutnya tidak bercakap dengan sesiapa pun. Jika anda ingin menarik perhatian seseorang, cara pantasnya adalah dengan menyebut nama mereka.

Anda perlu spesifik tentang tujuan tawaran anda.⁠

Anda perlu bermula dengan mencipta avatar pelanggan yang ideal. Ini mungkin sekarang jelas seperti yang anda fikirkan kerana orang yang membeli produk anda mungkin bukan orang yang menggunakannya.

Jika produk anda ialah parang, anda mungkin berpendapat bahawa khalayak ideal anda ialah lelaki berumur 25-45 tahun, berminat untuk menebas atau menebang.

Tetapi anda mungkin mendapati bahawa isteri mereka adalah orang yang membeli parang itu. Jadi, seorang wanita yang sudah berkahwin berumur 30 tahun mungkin menjadi sasaran pelanggan yang lebih baik.

Ini mungkin akan mengambil sedikit masa untuk mengetahuinya. Anda boleh menggunakan Analitis Google untuk mengetahui lebih lanjut tentang orang yang melawat dan menukar pada page anda. Sebaik sahaja anda mendapat lebih banyak data, anda mungkin perlu melaraskan salinan anda agar sepadan dengan khalayak ideal anda.

 

Headline tidak menarik

Banyak orang fokus semua masa mereka pada tajuk utama. Tajuk utama tu memang penting, dan anda perlu betulkan semula.

Tapi jangan lupa tentang apa yang datang selepas tajuk utama anda.

Orang boleh klik satu butang dan tinggalkan halaman anda pada bila-bila masa. Anda perlu tarik perhatian mereka berkali-kali semasa mereka scroll sales page anda.

Adakah anda beri mereka alasan untuk terus membaca? Cara terbaik untuk buat ni adalah dengan membawa pembaca-pembaca anda dalam satu perjalanan.

Ni akan jadi lebih mudah bila anda guna satu kerangka penulisan salinan. Ada banyak kerangka yang berbeza yang boleh anda gunakan.

 

Tawaran nilai yang tidak jelas

Tawaran anda bukanlah sesuatu yang benar-benar baru.

Orang mungkin telah mendengar tentang penyelesaian serupa yang lain.

Cadangan nilai anda adalah apa yang membuat tawaran anda lebih baik daripada yang lain.

  • Adakah penyelesaian awak lebih murah?
  • Adakah lebih mudah digunakan?
  • Adakah dibuat dengan bahan yang lebih baik?

Tumpukan pada menyampaikan satu janji besar tentang tawaran anda dengan beberapa janji tambahan. Seharusnya sangat jelas kepada pembaca-pembaca anda mengapa penyelesaian anda adalah unik dan berbeza daripada pilihan lain.

 

Landing page anda akan sentiasa dalam proses. Anda tidak akan mendapat semuanya sempurna, tetapi membuat beberapa perubahan boleh meningkatkan conversion rates dan keuntungan anda dengan ketara.

Leave a Reply